Advies en Tips
Hoe kun je er voor iemand zijn? – 3 tips
Niet doen
‘Hoeveel mensen zeggen als je huilt: Huil maar eens lekker uit. Precies. Niemand. Want dat vinden we ongemakkelijk. Vaak beginnen mensen over hun eigen verdriet of dat van een ander. Niet Doen.’ Hoe kun je er voor iemand zijn? #1 Laat emotie toe. Verdriet mag er zijn. Degene om wie het gaat is het waard. #2 Vraag waar diegene behoefte aan heeft. Wil je iemand echt helpen? Ga eens rustig zitten en luister naar zijn of haar verhaal. #3 Praat niet over wat jij hebt meegemaakt. Daar heeft diegene nu niets aan. Jouw verhaal komt later.
Praten, voorbereiden en moed houden – 3 tips
Ziekte, kom maar op
‘Een week lang schrijf ik elke nacht over hoe ik mijn afscheid wil. Pas als het klaar is, heb ik weer rust. Het ligt allemaal in de kast. En nu denk ik: ziekte, kom maar op. Ik kan het aan.’ #1 Praat erover. Dit helpt in de verwerking. #2 Schrijf het van je af. Het opschrijven van je wensen geeft rust. #3 Houd moed. Probeer positief te blijven. Ga ervoor. Dat geeft kracht.
5 tips voor een berichtje aan iemand die het moeilijk heeft
De juiste woorden. Bestaan die eigenlijk?
Van een vriendin krijg ik de vraag hoe ze haar collega die het moeilijk heeft kan troosten.‘ Omdat ik hem niet goed ken, weet ik niet wat ik moet zeggen’. Het kan lastig zijn om de ‘juiste woorden’ te vinden. Maar bestaan die eigenlijk? 5 tips voor een berichtje aan iemand die het moeilijk heeft: 1) SCHRIJF WAT IN JE OPKOMT: Ben niet bang het verkeerde te zeggen. Het feit dat je iets van je laat horen, geeft de ander steun. Probeer te zeggen wat je voelt. Een berichtje vanuit je hart is altijd goed. 2) VERMIJD ZINNEN ALS … – ‘Ik weet hoe moeilijk dit is.’ Dat weet je namelijk niet. – ‘Dit moet verschrikkelijk voor je zijn.’ Dat bepaalt hij of zij zelf. – ‘Als ik jou was zou ik …’. Geef advies als je wilt, maar dring het niet op. 3) GEBRUIK ZINNEN ALS … – ‘Ik vind het zo erg voor jou en jullie’. Zo toon je medeleven. – ‘Ik weet niet wat ik moet zeggen.’ Dat is eerlijk en uit het hart. – ‘Ik leef met je mee’ of ‘Ik denk aan jou’. Dit doet echt goed. 4) STEL ZO MIN MOGELIJK VRAGEN. Een berichtje ontvangen is fijn, maar niet als je het gevoel krijgt dat je het moet beantwoorden. Probeer die druk weg te nemen. Zeg dus niet: ‘Hoe gaat het met je?’ Maar: ‘Ik hoop dat het een beetje met je gaat.’ 5) ZORG VOOR EEN POSITIEVE AFSLUITING. Schrijf bijvoorbeeld niet: ‘Wat erg dat jullie niet meer tijd is gegund’. Maar zeg bijvoorbeeld: ‘Ik wens jullie zoveel mogelijk mooie momenten toe’. Of: ‘Veel sterkte samen’. Ben realistisch, maar blijf positief. Dat geeft kracht.
Rouwen, huilen of hard werken
Werk of huil jij?
Wat doe jij als je het moeilijk hebt? Blijf je doen zoals je altijd deed of durf je stil te staan? – Een dochter over het verlies van haar moeder: ‘Wat ik deed is niet per se goed of fout: Er niet over praten en heel hard werken. Maar ik denk achteraf dat het goed is als je erover praat. Als je huilt, rouwt en herinneringen deelt.’
Omgaan met iemand die het moeilijk heeft
Vraag ernaar
Wat als je collega ernstig ziek is of een dierbare gaat verliezen. Wat doe jij dan? ‘Het liefst heb ik dat mensen op me afstappen. En vragen hoe het met me gaat. Dat is zoveel beter dan het onderwerp negeren. Ik weet dat het moeilijk is, maar als je twijfelt, vraag ernaar!’
Iets concreets aanbieden of het gewoon doen
Een klein beetje liefde
‘Bel me als ik iets voor je kan doen’. Zeg jij dit ook wel eens tegen iemand die het nodig heeft? Het is goed bedoeld. Maar als je het moeilijk hebt, is het niet gemakkelijk om hulp te vragen. Bied liever iets concreets aan. ‘Zal ik soep voor je maken? Of vind je het fijn als ik boodschappen doe?’ Dat soort dingen. Of doe het gewoon. Bestel een spannend leesboek. Of leg een bloemetje voor de deur. Schenk een klein beetje van je tijd. Dat is liefde.
HELPEN EN LUISTEREN
Leer luisteren met een leeg hoofd
Wil je een vriend die het moeilijk heeft helpen? Laat hem dan vertellen. Want van luisteren leer je meer dan van vragen stellen. Als hij klaar is met zijn verhaal, vraag je: ‘Wat zou je nu het liefste willen?’ Daar ga je dan samen naar op zoek. Dat heet helpen.
Een app of berichtje sturen
Een klein berichtje
Ken je iemand die het moeilijk heeft nu? Laat weten dat je aan hem of haar denkt. Een appje van twee zinnen kan al veel voor die ander betekenen. Leg je werk even neer en stuur een klein berichtje.
Je dierbare blijft
Voor altijd bij mij
Als ik vanuit mijn appartement de trap afloop. Op weg naar Brabant besef ik het opeens. Nu papa er niet meer is, is hij voor altijd bij mij. Als je ouders leven zeg je dat niet. Maar nu hij dood is vindt niemand het gek. Toen hij ziek was wilde ik bij hem zijn. Even naar hem toe. Dat hoeft nu niet meer. Hij blijft voor altijd bij mij.
Een bericht of kaartje schrijven
Wat schrijf je op het kaartje?
“Een kaartje of berichtje raakt mij als ik voel dat degene die het schrijft zich inleeft. Dus als je letterlijk opschrijft wat je denkt. Ook al schrijf je: Ik weet niet wat ik moet zeggen. Dat is niet erg. Het voelt eerlijk en oprecht.”
Samen wandelen en huilen
Nooit meer
“Maandenlang rijd ik elke dag naar mijn man in het ziekenhuis. Voor één keer besluit ik te gaan winkelen, eigenlijk omdat mijn familie denkt dat het goed voor me is om er even uit te zijn. In het winkelcentrum zie ik een oudere man en vrouw arm in arm lopen. Opeens besef ik het. Dit ga ik nooit meer meemaken. En ik moet zo hard huilen.”
Zingen tijdens boekpresentatie Over Afscheid
Wie laat mij zien hoe mooi een mens kan zijn van binnen?
De presentatie van mijn boek Over Afscheid. De dag waarop ik de verhalen van 60 mensen mocht delen met de wereld. Herinneringen over liefde en vriendschap, over waardevolle ritjes naar het ziekenhuis, over het behoud van de regie, over het volgen van je hart en over het uitblazen van de laatste adem. Mijn moeder kreeg het eerste exemplaar van Over Afscheid uitgereikt. En ik volgde mijn muzikale hart. “Eigenlijk zijn wij allemaal net zo. Dat we ver onder de spiegel willen gaan. Naar daar waar alle liefde zit. Maar we zijn te bang om het toe te staan. Wie neemt me mee? Wie durft te beginnen? Wie laat mij zien hoe mooi een mens kan zijn van binnen?” (Lied: De Zee, Trijntje Oosterhuis)
Wat heb jij altijd al willen doen?
Het leven is te kort
Waar ik blij van word? Zingen voor een zaal met mensen. Als klein meisje stond ik al graag op het toneel. Maar toen ik later de musicalopleiding net niet haalde, stopte ik die droom weer weg. Dat optreedwereldje was misschien ook een beetje gek, dacht ik. Twintig jaar later kwam het besef dat ik te lang mijn hoofd had gevolgd. Het voelt heerlijk om samen met een groep enthousiaste mensen iets moois neer te zetten. En zaterdagavond is het weer zover. Zin in! Wat zijn jouw doelen in het leven? Wat heb je nou altijd al willen doen? Denk daar eens over na. Het leven is te kort om alleen aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Wat zijn jouw wensen? Volg je hart.
Over sterven en je hart volgen
U ziet toch dat hij mij vasthoudt?
‘Uw echtgenoot gaat vandaag sterven’, wordt mij in het ziekenhuis verteld. Dat is nogal wat. Die dag pakt mijn man mijn hand. Hij is dan al een paar dagen ver weg. Die laat ik niet meer los denk ik meteen. Zo hard pakt ie mij vast. We zitten uren zo. In de middag vraagt de specialist weer om een gesprek. Of ik me bij hem kan melden. Maar ik wil niet loslaten. ‘Kan hij niet hierheen komen?’ vraag ik, maar dat blijkt niet de gewoonte. ‘U ziet toch dat mijn man mij vasthoudt?’ Tja, wat moet je. Ik gehoorzaam de specialist en wat heb ik daar spijt van. Dat ik op zijn allerlaatste dag zijn hand heb losgelaten.
Niet willen praten en verdriet delen
Maar hoe wil je de crematie dan?
Bezoek aan een hospice
Het laatste bezoek aan een vriend. Wat zeg je dan?
Samen naar het ziekenhuis
Een gezellig dagje chemo
Grenzen aangeven en eerlijk zijn
Zeggen dat je moe bent. Durf jij dat?
Over dementie, vasthouden en knuffelen
Mam, doe niet zo raar
Vragen hoe het met iemand gaat
Gaat het een beetje met je?
Het krijgen van een sticker
Het blijft dezelfde buurvrouw
Erover praten en verdriet delen
Ik stift mijn lippen
Het beste recept voor rouwen
Genieten en rouwen tegelijk. Hoe doe je dat?